"Suomen asia on meidän" – tuo tunnettu toteamus toisen maailmansodan ajalta on syöpynyt syvälle ruotsalaiseen tietoisuuteen todisteena kahden kansamme vahvasta historiallisesta suhteesta. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään historiasta ja politiikasta, vaan jostain vielä perustavanlaatuisemmasta: luonnollisesta siteestä, sisaruudesta.
Nyt, kun minulla on ollut mahdollisuus työskennellä suomalaisen yrityksen kanssa ja olla mukana heidän matkallaan Ruotsin markkinoille, tuo lause tuntuu ajankohtaisemmalta kuin koskaan. On sekä hauskaa että hieman erityistä saada toimia siltana kahden kulttuurin välillä – niin samanlaiset, mutta silti juuri sopivan erilaiset, jotta jokainen päivä tuntuu jännittävältä ja opettavaiselta.
Emme jaa vain pitkää rajaa, vaan myös arvoja, liiketoimintaa, teknologiaa ja kulttuuria. Ruotsalaisena tuntuu itsestään selvältä tehdä tiivistä yhteistyötä Suomen kanssa – ja olla mukana viemässä suomalaista innovaatiovoimaa maailmalle.
Kun katson taaksepäin ensimmäisiä sadan päivän kokemuksiani Craneworksin parissa, on selvää, kuinka nopeasti kaikki on edennyt – ja kuinka paljon olemme saaneet aikaan. Aivan alusta lähtien määrittelimme selkeät raamit Ruotsin markkinointiprojektille, syvensimme osaamistamme ruotsalaisesta vähittäiskaupasta, kartoitimme kilpailijoita, rakensimme kumppanuuksia ja tapasimme monia Ruotsin suurimmista vähittäiskauppaketjuista. Matkoja, webinaareja, pilottihankkeita ja integraatiokeskusteluja – kaikkea on tapahtunut hurjalla tahdilla.
On selvää, että Craneworksilla on jotakin ainutlaatuista tarjottavaa Ruotsissa. Erityisosaamisemme myymäläympäristön digitaalisen median saralla on herättänyt kiinnostusta – etenkin, koska digitaaliset ratkaisut kehittyvät täällä huimaa vauhtia. Samaan aikaan verkkopohjainen kompleksisuus voi tuntua lähes kaoottiselta. Juuri siinä kohtaa fyysinen myymäläympäristö toimii hengähdystilana – kanavana, jossa asiakkaat tavoitetaan juuri ostohetkellä.
Ruotsi on digitalisaatiossa pitkällä, ja digitaalinen näyttötekniikka ei ole täällä mikään uutuus. Mutta kivijalkamyymälöiden kaupallistaminen – eli näyttöjen muuttaminen todellisiksi mediakanaviksi – on vielä alkutekijöissään. Alustamme, In-store IMPACT™, joka on saanut tunnustusta jopa Gartner Groupilta (kyllä, vähän ylpeillään), on saanut useat ruotsalaiset vähittäiskaupat kiinnostumaan. Kun he näkevät, miten fyysisessä myymäläympäristössä voi luoda uusia tulovirtoja – ohjelmallisesta mainonnasta toimittajien itsepalveluratkaisuihin – alkaa todella tapahtua.
Ja mitä tulee myymäläkokemuksen aktivoimiseen – Craneworks on edelläkävijä aistimarkkinoinnissa. Me emme keskity vain siihen, mitä asiakas näkee, vaan myös siihen, mitä hän kuulee, haistaa, koskettaa – ja joskus jopa maistaa. Kutsumme näitä moniaistikeskuksiksi, mutta pohjimmiltaan kyse on siitä, että tuomme neuromarkkinoinnin käytäntöön. Herätämme brändin eloon – kaikkien aistien kautta. Ja se on oikeastaan taidetta.
Juuri tässä suomalaisuus tulee mielestäni kaikkein selkeimmin esiin: hiljainen mutta vahva tapa laittaa teknologia palvelemaan ihmistä, ei päinvastoin. Kyky puhua innovaatioista – mutta ennen kaikkea kyky tehdä niitä. Laadukkaasti, harkiten ja hyvällä annoksella SISUa.
Olen saanut valtavasti tukea koko Craneworksin tiimiltä – mukaan lukien toimitusjohtajaltamme ja omistajilta. Mutta erityisesti haluan kiittää Jarno Rantalaa, Craneworksin myynti- ja markkinointijohtajaa – ja entistä ammattilaisjääpalloilijaa Ruotsissa – hänen poikkeuksellisesta tuestaan.
Katson tulevaan sekä ylpeydellä että innolla – sillä tuntuu todella siltä, että olemme vasta alkaneet, ja tulevaisuus näyttää valoisalta!