Craneworld blog

/

10 sudenkuoppaa LED taulun hankinnassa

LED-taulujen kilpailuttaminen on yksi hankalimmista AV-alan kilpailutuksista. Keräsimme kymmenen kohdan listan yleisimmistä virheistä ja ongelmakohdista, joihin kilpailutuksessa voi törmätä.

Lyhyesti tiivistettynä yleisimmät ongelmakohdat LED-taulujen kilpailutuksessa ovat:

1.

Kilpailutetaan suuri määrä toimittajia niin, että hankinnan jokainen osuus kilpailutetaan erikseen. Kun hankinnan jokaisesta osa-alueesta ja komponentista vastaa eri toimittaja, ei kokonaisuudesta vastaa kukaan.

2.

Verrataan LED-taulujen ominaisuuksia ja hintaa vain taulukkoina. LED-taulujen laatuerot eivät valitettavasti selviä näin. Teknisiltä ominaisuuksiltaan taulut voivat näyttää samalta, mutta niiden komponenttien laadussa voi olla suuria eroavaisuuksia.

3.

Kilpailutetaan kokonaisuuksia, jotka eivät ole verrannollisia keskenään. Suuria hintaeroja saadaan aikaiseksi esimerkiksi jättämällä rahti- ja tullimaksut sisällyttämättä hintoihin tai tarjoamalla täysin eri laatuisia tuotteita.

4.

Verrataan ainoastaan hintaa merkitsevänä tekijänä. Halvimmalla hinnalla saa mitä todennäköisimmin huonolaatuisimman tuotteen.

5.

Tehdään tarjouspyyntö liian myöhään, jolloin toimittajille ei jää riittävästi aikaa tarjouksen tekemiselle tai vaaditaan liian nopeita toimitusaikoja. LED-taulujen toimitusaika on tyypillisesti noin kolme kuukautta tilauksesta ja nykyiset maailmanlaajuiset rahdituksen ongelmat ovat vain pidentäneet toimitusaikoja.

6.

Käytetään valmistuksessa liian halpoja LED-diodeja. Diodin valmistaja voi olla hyvämaineinenkin toimija ja raaka-aineasiat kunnossa, mutta diodit ostetaan halvemman hintavaatimuksen takia matalammalta laatutasolta. Näin kuvanlaatu on jo lähtökohdiltaan uutenakin epätasaisempi ja diodien vanhetessa tilanne vain pahenee.

7.

Käytetään halpoja raaka-aineita komponenttien valmistuksessa. Ongelmia syntyy, jos esimerkiksi LED-diodien valmistuksessa käytetään raaka-aineena kullan sijaan kuparia, joka vanhenee käytössä huomattavasti nopeammin ja tuottaa värivirheitä tauluun.

Toinen vastaava ongelma syntyy, jos LED-moduulin rakenteissa käytetään rautaa alumiinin tai ruostumattoman teräksen sijaan, tai jos LED-taulun johdotuksissa käytetään halvempia ja ohuempia kaapeleita tai liittimiä, tai jos virtalähteet vaihdetaan kestävästä laatumerkistä halpamalliin.

8.

Tehtaalla jätetään sähköturvallisuus huomiotta ja rakenteellisen kestävyyden testit tekemättä LED-taulun valmistuksessa. Laitteisto ei tällöin täytä sille määrättyjä EU:n turvallisuusvaatimuksia, vaikka erilaiset sertifikaatit näyttäisivätkin olevan paperilla kunnossa.

9.

LED-kabinetin lämmönhallinta (lämmitys ja jäähdytys) tehdään vain lämpimiin maihin soveltuvien standardien mukaan, jolloin sen kapasiteetti ei kestä pohjoisen ankarammassa ilmastossa. Tällöin LED-diodit ja/tai ohjauselektroniikka hajoavat tai vähintäänkin vanhenevat huomattavasti nopeammin.

10.

Kaikkien LED-taulun komponenttien valmistusprosessia ei valvota länsimaisten standardien mukaan, vaan vastuu laaduntarkkailusta jätetään yksin paikalliselle tehtaalle.

Suosittelemme myös lämpimästi luettavaksi Craneworksin LED-taulujen ostajan opasta. Sen avulla varmistat saavasi parhaan vastineen sijoituksellesi LED-taulumarkkinoilla. Voit ladata sen täältä.

Uusimpia artikkeleita