Craneworld blog

/

LED-taulujen BMW, Toyota vai Lada? LED-blogisarjan osa 2

Perävalotakuu vai eliittiluokan laatua? Ostajan on lähes mahdotonta varmistua hankittavana olevan LED-taulun riittävästä laadusta mikäli ei satu olemaan alan asiantuntija. Tätä tuskaa helpottamaan laadimme LED-taulujen laatutekijöistä kolmijaon, jota avaamme perinteisen autovertauksen avulla.

Edeltävässä blogipostauksessa sivusimme sitä, että maailmassa on LED-elektroniikan valmistajia laidasta laitaan. Yhdessä ääripäässä on erinomaisen laadun tuotteet ja toisessa päässä halpistuotteet. Onneksi keskivälistä löytyy myös hyvää peruslaatua. Tässä alla karkea, mutta kokemuksen kautta pitäväksi todettu laatuluokkien kolmijako.

Laatuluokka 1: BMW, Mercedes Benz ja Porsche

Tämän eliittitason LED-tauluvalmistajia on maailmassa joitakin kymmeniä. Taustalta löytyy länsimainen valmistusprosessi ja usein myös valmistusmaa on länsimaa, joissakin tapauksissa myös iso korealainen tai japanilainen maailmanlaajuisesti tunnettu valmistajabrändi. Laatu on korkealla tasolla, tauluissa on käytetty tyypillisesti alan parhaita komponentteja. Kestävyys on korkea ja kuvanlaatu parasta mitä rahalla saa. Takuuta voidaan myöntää lisähintaan jopa kymmenen vuotta. Hintataso yleisesti 30-50% kalliimpi kuin seuraavalla laatutasolla.


Tämä tason LED-tauluja ostetaan Suomessa hyvin harvoin, mutta tarjolla niitä kyllä on. Maailman suurkaupunkien premium-mainospaikoille kuten Lontoon Piccadilly Circus, New Yorkin Times Square ja Las Vegasin Strip tämä on ainoa laatutaso, jolla LED-tauluja ostetaan. Kyseessä siis ehdottoman hyvä ja pitkäikäinen ostos, mikäli budjetti sen vain sallii.

Laatuluokka 2: LED kuin Toyota, Mitsubishi ja Kia

Tämä laatumerkkien perässä tuleva isohko joukko toimijoita valmistaa hyviä ja kestäviä perus-ledejä. Kuitenkin vain muutamat valmistajat ovat alalla johtavia ja pystyvät jatkuvasti ja tasaisesti tarjoamaan hyvää hinta-laatusuhdetta. Suurin osa maailman LED-tauluista valmistetaan tässä kategoriassa ja niistä lähes kaikki Kiinassa. Hinta on 30-50% vähemmän kuin ykköslaadussa, mutta 20-40% enemmän kuin kolmannessa laatutasossa.

Hinta ja laatu vaihtelevat tässä kategoriassa melko paljon ja monenlaista yrittäjää löytyy markkinoilta. Yleensä kuitenkin sertifikaatit ovat kunnossa ja takuuta annetaan maksimissan viisi vuotta. Useimmilla (ainakin isoimmilla) toimijoilla on myös toimiva ja luotettava takuuvaihtoprosessi ja varalaitepooli. Tämän tason LED-tauluja ostetaan ja myydään Suomessa melko paljon. Tämä taso on hinta-laatusuhteeltaan paras ostos, kunhan ollaan varmistuttu siitä, että valittu valmistaja on luotettava, hyvälaatuisia tauluja länsimaihin paljon myyvä taho.

Laatuluokka 3: Lada, Wartburg ja Moskovitsh

Alkumetreillä savuttavien LED-taulujen laatutaso. Tässä laatutasossa ainoa varma asia on se, että tuote ei ole laadukas. Eteenpäin päästään jotenkin, kone savuttaa, rykii ja huoltoja täytyy tehdä usein. Käyttö- ja käyttäjäkokemus ovat huonot.

Tälle laatutasolle tyypillistä on erittäin halpa hinta. Yleisesti speksit vaikuttaisivat olevan kunnossa ja numeraalisesti samankaltaiset kuin ylemmissä laatutasoissa. Sertifikaatit löytyvät, mutta laitteisto ei välttämättä todellisuudessa vastaa sertifikaattien vaatimuksia. Tarjoajana on jokin pienempi, tuntematon LED-valmistaja. Valmistaja käyttää niitä komponentteja, mitä milloinkin halvimmalla sattuu joltakin alihankkijalta saamaan. Valmistaja ei luultavasti ole 3-5 vuoden aikajänteellä enää edes olemassa LED-markkinassa. Valmistaja on valmis lisämaksusta tarjoamaan vaikkapa 15 vuoden takuun, kunhan se maksetaan kokonaan etukäteen, mutta takuupalvelua ja vaihtolaitteita ei todellisuudessa ole olemassakaan. Tämä on ns. ”ota asiakkaan rahat ja juokse” -toimijoiden taso, joka toimii enimmäkseen perävalotakuulla. Tämän tason LED-tauluja myydä Suomessa harmittavan paljon.

Seuraavassa LED-postauksessa kompastutaan LED-tauluhankinnan pahimpiin sudenkuoppiin. Lisätietoja LED-asioista saat https://www.craneworks.fi/fi/yhteys.

Uusimpia artikkeleita