Craneworld blog

/

Miten olisi energiatehokas LED-seinä loistavalla ROI:lla?

Onko mielessä LED-seinän hankinta tai uusinta, mutta energiakustannukset mietityttää? Hankkimalla LED-seinän Craneworksin kautta voit tehdä jopa yli 60 % säästön energian kulutuksessa markkinoiden yleisimpiin LED-seiniin verrattuna. Lue miten se on mahdollista.

Energiahintojen nousu aiheuttaa harmaita hiuksia ja saa kenties pohtimaan myös LED-seinien energia- ja kustannustehokkuutta uudella tavalla. Uutiset ovat kuitenkin hyviä. LED-näytöt ovat edelleenkin markkinoiden vähiten energiaa kuluttavia mainospintoja. Mutta valitsemalla näyttöihin oikeanlainen LED-teknologia, voit tehdä jättimäisiä säästöjä energian kulutuksessa. Hyvä uutinen on myös se, että hankintakustannusten takaisinmaksuaika on lyhyt.

Avainasemassa on LED-tekniikan valinta

LED-taulujen kuva ja värit tuotetaan LED-diodeilla. Kolme eriväristä diodia muodostavat yhteistyönä yhden väripikselin. Säätämällä näitä kolmea (punainen, vihreä ja sininen) diodia eri kirkkauksille saadaan aikaiseksi miljoonia, jopa miljardeja värisävyjä näytöille.

LED-diodi on tällä hetkellä energiatehokkain tapa tuottaa valoa, sillä se muuttaa lähes kaiken siihen syötetyn sähkön valoksi, hukaten ainoastaan pienen osan lämpöenergiaksi. Tähän perustuu myös LEDin yleistyminen valonlähteenä.

Yleisimmät LED-näytöissä käytettävät diodimallit ovat SMD (Surface Mount Device) ja DIP (Dual In-line Package). Suurin ero niiden välillä on diodien kapselointi. SMD:ssä kolme pikselin muodostavaa diodia on sijoitettu saman kapselin sisälle, kun taas DIP:ssä ne on kapseloitu erikseen. Kapselointitavalla on vaikutusta kirkkauteen, katselukulmaan ja värikylläisyyteen.

Kaapelitehtaan uusi 100m2 LED-seinä on toteutettu markkinoiden virtapiheimmällä tekniikalla ja kuvapinta näyttää erinomaisen hyvältä.

SMD vai DIP?

Tänä päivänä käytetyin diodimalli LED-seinissä on SMD. Sen suosio perustuu erittäin korkeaan kuvanlaatuun ja muita tekniikoita paremman katselukulman mahdollistamiseen. SMD-diodit soveltuvat sekä sisä- että ulkonäyttöihin.  

DIP-LEDien ehdottomana etuna on puolestaan alhainen energiankulutus. DIP-teknologialla LEDin kirkkaus saadaan aikaiseksi matalammalla sähkövirralla. DIP-LEDien maksimikirkkaus on silti SMD:tä korkeampi. DIP-LEDit soveltuvat parhaiten ulkonäyttöihin.

DIP-LEDeihin verrattuna SMD on hankintahinnaltaan noin 10–20 prosenttia halvempi. SMD-LED on siis erinomainen valinta, kun katsotaan hankintahetken hinta-laatusuhdetta. Energian kulutuksessa – ja lopulta kustannustehokkuudessa – se kuitenkin häviää selvin luvuin DIP-teknologialle.  

Tällaisia kustannussäästöjä voit tehdä LED-teknologian valinnalla

Kun LED-seinän hankinnassa halutaan painottaa kustannustehokkuutta koko seinän elinkaaren ajalta, on LED-teknologian valinnalla iso merkitys. Mitä isompi tai useampi seinä on kyseessä, sitä tarkemmin asiaa kannattaa pohtia.  

Kun kyseessä on noin 50m2 LED-seinä, voi DIP-teknologian avulla pudottaa energiankulutusta jopa lähes 30 000 kWh vuodessa. Noin sadan neliön taulussa pudotusta tulee jo reilut 120 000 kWh vuodessa. Molemmissa tapauksissa energian säästö on yli 60 % verrattuna SMD-LEDiin.  

Kun sähkön hinta pysyttelee korkealla, on rahallinen säästö merkittävä. 10–20 prosentin ero hankintahinnassa on nopeasti kuitattu energiatehokkuuden ansiosta. Investointi maksaa nopeasti itsensä takaisin ja muuttuu entistä voitollisemmaksi koko LED-seinän elinkaaren ajalta.  

Huomioon otettavaa on, että on kohteita, joissa SMD-LED on korkeammasta energian kulutuksestaan huolimatta ykkösvaihtoehto.  

Hankintaan aina ammattilainen avuksi

Jokainen asennuskohde on omanlaisensa ja oikean teknologian valinta tulee aina tehdä yhdessä alan ammattilaisten kanssa. LED-seinän hintaan, laatuun ja käyttöikään vaikuttaa dioditekniikan lisäksi moni muukin tekijä.  

Perehtymättä syvällisesti LED-taulujen tekniikkaan, valmistusmenetelmiin ja alan eri toimijoihin, ostajan on lähes mahdotonta varmistua, että hankittava LED-taulu on kustannustehokas, laadukas ja hintansa arvoinen koko käyttöikänsä ajan.  

LED-seinän energiatehokkuuden lisäämiseen on olemassa dioditekniikan lisäksi muitakin tehokkaita säästökeinoja. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää.

Uusimpia artikkeleita