"Finlands sak är vår" – det välkända uttrycket från andra världskriget har etsat sig fast i det svenska medvetandet som ett bevis på den djupa historiska relationen mellan våra två länder. Det handlar inte bara om historia och politik, utan om något mer grundläggande: ett naturligt band, ett syskonskap.
Nu, när jag själv har fått möjligheten att arbeta tillsammans med ett finskt företag och vara en del av deras resa in på den svenska marknaden, känns det uttrycket mer relevant än någonsin. Det är både roligt och lite speciellt att få vara en bro mellan två kulturer – så lika, men ändå tillräckligt olika för att varje dag ska kännas spännande och lärorik.
Vi delar inte bara en lång gräns, utan också värderingar, affärer, teknik och kultur. Som svensk känns det självklart att arbeta nära Finland – och att få vara med och sprida finsk innovationskraft ut i världen."
När jag blickar tillbaka på mina första hundra dagar på Craneworks är det tydligt hur snabbt allt rört sig – och hur mycket vi hunnit med. Från att vi tidigt satte ramarna för det svenska marknadsprojektet, har vi fördjupat oss i svensk detaljhandel, kartlagt konkurrenter, byggt partnerskap och mött många av Sveriges största kedjor. Resor, webbinarier, pilotupplägg och integrationsdialoger – allt har skett i högt tempo.
Det är tydligt att Craneworks verkligen har något unikt att komma med i Sverige. Vår spetskompetens inom in-store retail media har väckt intresse – inte minst eftersom det digitala landskapet här utvecklas i en rasande fart. Samtidigt kan den onlinebaserade komplexiteten vara lite av ett snårigt virrvarr. Här blir butiksmiljön plötsligt ett andningshål – en kanal där man faktiskt kan nå kunder i stunden då de tar sina köpbeslut.
Sverige ligger långt fram i digitalisering, och digital signage är knappast något nytt. Men monetisering av butiksnärvaron – att förvandla skärmar till en faktisk mediekanal – är fortfarande i sin linda. Med vår plattform, In-store IMPACT™, som till och med fått ett erkännande av Gartner Group (ja, vi skryter lite), har vi fått flera svenska retailers att haja till. När de ser hur man kan skapa nya intäktsströmmar i den fysiska butiksmiljön – med allt från programmatisk annonsering till självbetjäning för leverantörer – då börjar det verkligen hända saker.
Och apropå att aktivera butiken – Craneworks är pionjärer inom sensorisk marknadsföring. Det vill säga: vi jobbar inte bara med vad kunder ser, utan också med vad de hör, doftar, rör vid – och ibland till och med smakar. Vi kallar det multisensoriska hubbar, men egentligen handlar det om att ta något vetenskapligt som heter neuromarketing, och göra det riktigt praktiskt. Som att väcka ett varumärke till liv – med alla sinnen. Och det är faktiskt en konst i sig.
Och där tycker jag kanske att det finska kommer fram som tydligast: den stillsamma men tydliga styrkan i att låta tekniken tjäna människan, inte tvärtom. Att inte bara prata innovation, utan att faktiskt bygga den. Med kvalitet, eftertanke och en god portion SISU!
Jag har fått ett fantastiskt stöd från alla på Craneworks – inklusive vår VD och ägarna. Men jag måste särskilt lyfta fram det exceptionella stöd jag fått av Jarno Rantala, försäljnings- och marknadsdirektör på Craneworks – och förstås tidigare professionell bandyspelare i Sverige.
Det är med både stolthet och nyfikenhet jag nu ser fram emot nästa steg – för det känns verkligen som att vi bara har börjat, och framtiden ser ljus ut!